Warsztaty dla szkół – 23-24.05.2019

Warsztaty dla szkół – 23-24.05.2019

en
Warsztaty dla szkół – 23-24.05.2019

Warsztaty dla szkół – 23-24.05.2019

Program warsztatów terenowych:
„Zrównoważone rolnictwo w służbie bioróżnorodności”

Dzień 1 Temat: Przyczyny i skutki utraty bioróżnorodności w krajobrazie rolniczym oraz możliwości jej odbudowy (Moszczenica)

9:00 Przyjazd do hotelu i podział na grupy

10:00 – 12:00  Wykład wprowadzający do tematyki: Bioróżnorodność obszarów wiejskich oraz czynniki ją determinujące - Hieronim Andrzejewski, Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Łódzkiego

Warsztaty terenowe pt.: Różnorodność biologiczna terenów nieleśnych.

12:00 – 13:30 „Bioróżnorodność roślin naczyniowych na terenach nieleśnych”

13:30 Obiad

14:30 – 16:00 „Bioróżnorodność ptaków, płazów oraz owadów na terenach nieleśnych”

16:00 – 17:30 „Sposoby rolniczego użytkowania a stan bioróżnorodności”

17:30 – 19:00 „Ostoje bioróżnorodności w obszarach rolniczych”

(4 cykle warsztatowe ,1 cykl / ok. 1,5 godz. / zajęcia równoległe dla 4 podgrup łącznie 30 uczestników)

19:30 – 20:30 – warsztaty/konsultacje dla nauczycieli z zakresu metodyki nauczania nt. zrównoważonego rolnictwa – Marek Rudziński, Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie.

Dzień 2 Temat: Wpływ zanieczyszczeń obszarowych pochodzenia rolniczego na utratę bioróżnorodność oraz pogorszenie stan wód wraz z prezentacją metody ograniczania negatywnego wpływu (Barkowice)

7:30 Śniadanie i wymeldowanie z hotelu

8:30 – 10:30 „Przyczyn i skutków eutrofizacji wód”, dr hab. Katarzyna Izydorczyk, Europejskie Regionalne Centrum Ekohydrologii PAN

10:30 – 12:30 „Ocena efektywności wysokoefektywnej strefy ekotonowej dla ograniczania zanieczyszczeń związkami azotu”, Wojciech Frątczak, Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej  w Warszawie

12:30 – 14:30 „Bioróżnorodność roślinnych stref ekotonowych”, Dorota Michalska-Hejduk, Uniwersytet Łódzki

14:30 Obiad

15:30 – 17:30  „Ichtiofauna zbiornika Sulejowskiego -  czego można dowiedzieć się o jakości wód na podstawie gatunków ryb”, Sebastian Ratajski, Uniwersytet Łódzki.

( 4 cykle warsztatowe / 1 cykl / ok. 2 godz. / zajęcia równoległe dla 4 podgrup łącznie dla 30 uczestników)