Cechy wyróżniające krajobraz rolniczy o niskiej bioróżnorodności

Cechy wyróżniające krajobraz rolniczy o niskiej bioróżnorodności

en
Cechy wyróżniające krajobraz rolniczy o niskiej bioróżnorodności

Cechy wyróżniające krajobraz rolniczy o niskiej bioróżnorodności

  • monokulturowość gatunkowa, stosowanie uproszczonych zmianowań,
  • ubogość flory i fauny,
  • intensyfikacja produkcji rolniczej – duże powierzchnie działek użytkowanych rolniczo – scalanie gruntów
  • mała różnorodność genetyczna i gatunkowa stosowanych upraw i gatunków zwierząt hodowlanych
  • ubogość krajobrazu poprzez brak zadrzewień, zakrzewień, szpalerów drzew, alei drzew, zarośli, kamieńców czy żywopłotów – intensywna działalność człowieka nastawiona na maksymalny zysk – nie licząc zysków dla przyrody
  • niskopienne sady przemysłowe z monokulturą gatunków drzew i krzewów owocowych