Dzień polskiej żywności

Dzień polskiej żywności

en
Dzień polskiej żywności

Dzień polskiej żywności

Przy okazji tego dnia warto przypomnieć jak ważna jest bioróżnorodność terenów rolniczych dla wysokiej jakości plonów. Wysoka bioróżnorodność przynosi wiele korzyści :

  • utrzymanie struktury i żyzności gleby
  • zapylanie upraw
  • biologiczną kontrolę
  • zapobieganie erozji gleby
  • obieg składników pokarmowych
  • kontrolę przepływu i dystrybucji wody

Dzięki organizmom zamieszkujących tereny wiejskie ograniczyć można stosowanie pestycydów, które powodują, że produkowana żywność jest niezdrowa. Ptaki drapieżne takie jak : sokół wędrowny; pustułka; jastrząb; krogulec; orzeł przedni; bieliki; myszołów; błotniak łąkowy, polują na myszy polne i inne gryzonie będące szkodnikami upraw zbóż. Różnorodność owadów również pomaga w walce ze szkodnikami : biedronki oraz ich larwy żywią się głównie mszycami i czerwcami. Jedna larwa biedronki w ciągu swego rozwoju zjada około 600 mszyc. Drapieżne chrząszcze, zjadają owady i ich larwy, a także dżdżownice i ślimaki. Ważki  żywią się owadami i organizmami wodnymi - m.in. larwami komarów. Złotooki, zjadają wiele szkodników, przede wszystkim mszyce, czerwce, miodówki, przędziorki oraz zwójki. Mrówki poprawiają strukturę gleby poprzez ciągłe drążenie tuneli, dostarczają roślinom składniki mineralne takich jak azot, węgiel czy fosfor oraz ,,sprzątają" sad czy ogród ze wszelkich resztek czy to roślinnych czy zwierzęcych. Owady są również niezbędne do zapylania roślin. Spośród polowych roślin uprawnych w Polsce około 50 gatunków oraz około 60 gatunków warzyw korzysta z zapylania ich przez pszczoły . Z roślin ogrodniczych pszczoły zapylają około 140 gatunków, w tym 15 gatunków drzew owocowych i krzewów, ponad 60 gatunków uprawnych roślin leczniczych korzysta z pomocy pszczół. Praca owadów zwiększa ilość i jakość plonu, co jest szczególnie istotne w przypadku gatunków roślin takich jak np. rzepak (do 30%), jabłoń ( do 90%), agrest (do 70%), czy truskawki (do 20 %). Małe bezkręgowce mają również inne zadania w gospodarstwie. Tworzą i odświeżają glebę, rozkładając materię organiczną, aby utrzymać produktywność gleby. Umożliwiają glebie składowanie i uwalnianie węgla, co z kolei pomaga regulować klimat. Oczyszczają wodę przedostającą się do gleby, usuwając skażenia i zanieczyszczenia. Zapewniają struktury niezbędne do zatrzymywania i przechowywania wody w glebie i w zbiornikach podziemnych.

Produkcja zdrowej, naturalnej żywności jest więc uzależniona od różnorodnego środowiska.