Skutki nadmiernego nawożenia

Skutki nadmiernego nawożenia

{[description]}

Skutki nadmiernego nawożenia

Nadmierne nawożenie, jest niezwykle poważnym zagrożeniem dla środowiska glebowego, wodnego i innych ale ma także wpływ na ekonomiczność upraw. Prawidłowe nawożenie jest ważnym czynnikiem decydującym nie tylko o uzyskaniu wysokiego, ale także wartościowego biologicznie plonu.

Nadmiar jednego ze składników mineralnych może ograniczać przyswajalność innego. Przy nadmiernym nawożeniu potasem, rośliny nie mogą pobrać potrzebnej ilości magnezu. Z kolei nadmiar fosforu może spowodować wystąpienie niedoboru cynku i żelaza. Najwięcej szkody wyrządza nadmierne nawożenie azotem, gdyż wiele roślin ma zdolność gromadzenia w tkance dużych ilości azotanów, które w nadmiarze szkodzą ludziom, a zwłaszcza dzieciom. Do roślin gromadzących azotany należą: sałata, szpinak, rabarbar, buraki, marchew, rzodkiewka. Warzywa te mają gorszy smak i trudniej je przechowywać. Buraki cukrowe, które były nadmiernie nawożone azotem mają mniejszy udział sacharozy w biomasie a rzepak mniejszą zawartość oleju. Ponad to azot zastosowany w nadmiarze wpływa na gorsze zimowanie, wyleganie roślin, nierównomierne i opóźnione dojrzewanie, zwiększoną podatność na choroby i szkodniki oraz wpływa na pogorszenie jakości plonu.

X
Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.