Wpływ związków azotu na zdrowie człowieka

Wpływ związków azotu na zdrowie człowieka

{[description]}

Wpływ związków azotu na zdrowie człowieka

Azotany są generalnie bezpieczne dla człowieka, a azotyny stają się toksyczne w zbyt dużych dawkach. Azotany są obecne w żywności głównie pochodzenia roślinnego za sprawą stosowania użyźniających nawozów mineralnych.

W wyniku nawożenia trafiają także do wód powierzchniowych i znajdują się w wodzie wodociągowej. Azotany spożywane w dużych stężeniach mogą drażnić śluzówkę jelita cienkiego i wywoływać zespół złego wchłaniania.

Ok. 25% azotanów przekształca się w toksyczne azotyny, a z tych mogą powstać rakotwórcze nitrozoaminy. Azotyny i nitrozoaminy wykazują szeroki negatywny wpływ na zdrowie:

  • mogą wywołać sinicęi niedotlenienie tkanek
  • mogą powodować niedokrwistość
  • obniżają wchłanianie witaminy Aoraz witamin z grupy B
  • zaburzają wchłanianie białka, tłuszczui węglowodanów
  • przyczyniają się do uszkodzenia niektórych struktur mózgu
  • zaburzają pracę tarczycy
  • zaburzają funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego
  • zmniejszają zdolności odpornościowe jelita cienkiego
  • mogą wywołać nowotwór żołądka, jelita grubegoi inne
  • są podejrzewane o zwiększanie ryzyka nadciśnienia, insulinooporności, choroby Alzheimerai stłuszczenia wątroby
X
Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.